A combnyaktörés végzetes is lehet

Mikor beszélünk combnyaktörésről?

A combnyak a csípőnél található, a combcsontot és a combfejet összekötő terület. Gömbölyű, forgó része, az úgynevezett combfej a medence vápájába illeszkedik, mindennapi tevékenységünk során fel sem tűnik, hogy állandóan használatban van. A combnyaktörés idős embereknél fordul elő, de a fizikai munkát végzőket is elérheti. Kezelése a traumatológián, mozgásszervi sebész segítségével történik.

combnyak implantátum

A combnyaktörés okai

Az idős korban gyakori combnyaktörés egyik oka a csontok sérülékenysége, leginkább a szintén időseket és nagyobb számban nőket érintő csontritkulás következtében. Ezért a combnyaktörés is gyakrabban fordul elő a nők körében. Magát a törést közvetlenül baleset, elesés okozta trauma váltja ki.

A vérnyomás hirtelen változása, vagy más keringési problémák miatti szédülés, egyensúlyvesztés mellett jellemzően a mozgásszervi betegségek vezethetnek eleséshez. A nehezített, esetleg fájdalmas járás mellett nehezebb egy botlást, szédülést korrigálva talpon maradni. Maga a botlás is gyakori azoknál, akik nehezebben emelik, mozgatják lábaikat és számukra fokozott kockázatot jelentenek a csúszós utak is.

Az egyenetlen, gödrös területeken való haladás plusz veszélyforrást jelent azoknak, akiknek a látása megromlott.

Napjainkban a  csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.

  • A törést követő évben a halálozási ráta akár a 25 százalékot is elérheti.
  • Sok beteg a műtétet követő néhány hónapon belül, a komplikációk és a kísérő betegségek következtében hal meg.
  • A betegek akár 30 százaléka szorul élete végéig ápolásra.
Mindezekből következik, hogy az egyéneknek és a szakembereknek lehetőség szerint mindent meg kell tenniük azért, hogy az első törés ne következzen be.

Ezért nagyon fontos a megelőzés, napi 2 tabletta MultiLady hozzájárul az egészséges csontozathoz.

Az oszteoporózisos törések komoly, többnyire visszafordíthatatlan változásokat okoznak az életminőségben: csökken vagy megszűnik a munkaképesség, a beteg elvesztheti az önellátásra való képességét, tehát élete végéig mindennapos segítségre szorul, és a következmények között akár a halál is szerepelhet. Utóbbi szemléltetésére: a Nemzeti Osteoporosis Alapítvány adatai szerint a csípőtáji törések után fél évvel minden hatodik beteg meghal. A következmények súlyosságát tekintve az sem elhanyagolható, hogy az önállóság elvesztése, a másokra szorultság és az elesettség érzése pszichésen is igen megterhelő a beteg számára.

A legnagyobb veszélyt az újbóli törések jelentik: egy csigolyatörés után 5-11szer nagyobb a valószínűsége az újabb törések bekövetkezésének, melyek láncreakcióvá sokasodva tartós mozgáskorlátozottságot okozhatnak (hazánkban a mozgássérültek mintegy 30%-a csontritkulás miatt válik tartósan mozgáskorlátozottá).

A MultiLady különleges összetételének köszönhetően megadja ezt a támogatást, így segít, hogy egészséges és boldog életet élhessünk. A mindennapi aktivitással szervezetünk vitaminokat és ásványi anyagokat használ fel, ezért nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel biztosítása szervezetünk számára. A mai felgyorsult világban az emberek döntő többsége tápanyag-szegény ételeket fogyaszt, amelyek nem, vagy csak csekély mennyiségben tartalmazzák az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A nem megfelelő táplálkozás pedig hosszú távon súlyos következményekkel járhat. Az étrendkiegészítők és multivitaminok, mint a MultiLady, így kiváló és egyszerű megoldást nyújtanak arra, hogy táplálkozási hiányosságainkat pótoljuk.